top of page
Αναζήτηση

Μετακινήσεις: London Version

  • Εικόνα συγγραφέα: Joseph Vitalis
    Joseph Vitalis
  • 9 Απρ 2015
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

Μετακινήσεις στο Λονδίνο

Το Λονδίνο χωρίζεται σε ζώνες ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω και οι τιμές των εισιτηρίων εξαρτώνται από το πού βρίσκεστε και το πού πηγαίνετε. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και αξιοθέατα βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη ζώνη, δηλαδή στο κεντρικό Λονδίνο.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνδέονται μεταξύ τους, που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δέχονται τον ίδιο τρόπο πληρωμής. Οι τιμές είναι πιο φτηνές όταν κινείστε μέσα στην ίδια ζώνη και όταν ταξιδεύετε εκτός ωρών αιχμής (off-peak). Οι ώρες αιχμής (peak) είναι 06:30-09:30 και 16:00-19:00 καθημερινές, εκτός από αργίες.

Η ώρα μετράει από τη στιγμή που χτυπάτε το εισιτήριο ή την κάρτα στις πύλες και όχι η ώρα που αποχωρεί το μετρό ή το τρένο. Κάθε άτομο πρέπει να έχει δικό του εισιτήριο ή κάρτα. Συγκρίνετε τις τιμές.

Παιδιά: Τα παιδιά κάτω των πέντε δεν πληρώνουν. Παιδιά 5 με 10 χρονών επίσης δεν πληρώνουν αρκεί να συνοδεύονται με κάποιον ενήλικο ή να βγάλουν την κάρτα Zip Oyster. Μέχρι 15 ταξιδεύουν δωρεάν σε λεωφορεία και τραμ και με έκπτωση στα υπόλοιπα αν έχουν την κάρτα Zip Oyster. Τέλος, όσοι είναι 16-18 χρονών έχουν επίσης μια έκπτωση με την ίδια κάρτα.

Άλλες εκπτώσεις: Όσοι είναι φοιτητές στο Λονδίνο μπορούν να βγάλουν φοιτητική κάρτα Oyster που τους δίνει μια έκπτωση. Κάποιες άλλες ομάδες (μόνιμοι κάτοικοι άνω των 60 ή με ειδικές ανάγκες, κτλ) έχουν επίσης κάποιες εκπτώσεις αν βγάλουν τις αντίστοιχες κάρτες.

Τρόποι Πληρωμής

Μεμονωμένα Εισιτήρια (Single fare/Cash): Σίγουρα η χειρότερη επιλογή αφού κοστίζουν πολύ περισσότερο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μία διαδρομή. Οι προπληρωμένες κάρτες Oyster ή οι ημερήσιες/εβδομαδιαίες κάρτες συμφέρουν πολύ περισσότερο αφού οι χρεώσεις για τις αντίστοιχες διαδρομές είναι πιο χαμηλές.

Κάρτα Oyster: Η κάρτα Oyster (pay as you go = προπληρωμένη) πωλείται σε όλους τους σταθμούς (και στους σταθμούς των αεροδρομίων), πληρώνετε μόνο την πρώτη φορά που την αγοράζετε και μετά μπορείτε να τη γεμίσετε με όσα λεφτά θέλετε κάθε φορά από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μετρό, στα λεωφορεία, στα τραμ, στη γραμμή DLR και σε πολλά τρένα μέσα στο Λονδίνο. Προσφέρει και μια μικρή έκπτωση στα καραβάκια που διασχίζουν τον Τάμεση.

Την ακουμπάτε στο κίτρινο σήμα μπαίνοντας και βγαίνοντας από τις πύλες στο μετρό, στο DLR ή στο τρένο (πρέπει να τη χτυπάτε πάντα και τις δύο φορές αλλιώς χρεώνεται παραπάνω) και μόνο στην είσοδο στο λεωφορείο και στο τραμ. Αφαιρεί αυτόματα το ανάλογο ποσό σε κάθε διαδρομή. Στο τέλος της διαμονής σας στο Λονδίνο μπορείτε να δώσετε πίσω την κάρτα ώστε να σας επιστραφεί το ποσό που έχει μείνει μέσα στην κάρτα, ή μπορείτε να την κρατήσετε για την επόμενη φορά που θα έρθετε στο Λονδίνο, αφού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αν όμως δε χρησιμοποιηθεί καθόλου για δύο συνεχόμενα χρόνια θα διακοπεί – αλλά και πάλι μπορείτε να ζητήσετε να σας επιστραφεί το ποσό που έχει μέσα στην κάρτα.

Αν πληρώσετε με πιστωτική κάρτα μπορείτε να κανονίσετε η κάρτα να ξαναγεμίζει αυτόματα με ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε φορά που η κάρτα έχει κάτω από 8 λίρες. Η υπηρεσία λέγεται auto top-up και για να ενεργοποιηθεί πρέπει να βάλετε τουλάχιστον 10 λίρες μέσα την πρώτη φορά.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι η Oyster έχει ένα ανώτατο όριο χρέωσης κάθε μέρα, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που θα δίνατε σε μια ημερήσια κάρτα. Με άλλα λόγια, η κάρτα Oyster συμφέρει πιο πολύ και από την ημερήσια κάρτα αφού μπορεί να μη φτάνετε το ανώτατο όριο κάθε μέρα με τις Oyster, ενώ με τις ημερήσιες κάρτες πληρώνετε πάντα το στάνταρ ανώτατο ποσό. Η μόνη εξαίρεση είναι αν σκοπεύετε να παίρνετε καθημερινά μέσα μεταφοράς στις ώρες αιχμής, (για παράδειγμα, αν έρχεστε στο Λονδίνο για δουλειά) που η χρέωση είναι παραπάνω και για τις κάρτες Oyster και για τις ημερήσιες κάρτες. Σε αυτή την περίπτωση συμφέρει περισσότερο η εβδομαδιαία ή η μηνιαία κάρτα, ανάλογα πόσο καιρό θα μείνετε.

Ημερήσιες/εβδομαδιαίες/μηνιαίες κάρτες (Travelcards): Αν δε θέλετε να αγοράσετε την κάρτα Oyster επειδή θα μείνετε για πολύ λίγο ή για κάποιον άλλο λόγο, οι κάρτες αυτές είναι μια καλή λύση. Η χρέωση είναι ανάλογα με το πόσες ζώνες καλύπτουν, οπότε πρέπει να ξέρετε εκ των προτέρων πού σκοπεύετε να πάτε αλλά μέσα στις ζώνες αυτές μπορείτε να κάνετε απεριόριστες διαδρομές με μετρό, τρένο, λεωφορείο, τραμ και DLR (τα λεωφορεία μόνο καλύπτονται πάντα από τις κάρτες αυτές ανεξαρτήτως τη ζώνη). Προσφέρουν και μια έκπτωση 1/3 στα καράβια στον Τάμεση. Αντίθετα με τις Oyster είναι ένα χάρτινο εισιτήριο που εισάγετε μέσα στη σχισμή στις πύλες του μετρό και των τρένων ή που δείχνετε στον οδηγό στο λεωφορείο. Μπορείτε επίσης να φορτώσετε μια κάρτα Oyster με μια Travelcard, αν ανησυχείτε ότι θα την χάσετε.

Οι ημερήσιες κάρτες ισχύουν μέχρι τις 04:30 το πρωί της επόμενης μέρας. Ώρα αιχμής θεωρείται μέχρι τις 9:30 το πρωί γι’ αυτό καλό είναι να την αγοράζετε μετά από εκείνη την ώρα αφού η τιμή της πέφτει.

Συμβουλές:

  • Μην αγοράζετε μεμονωμένα εισιτήρια. Συμφέρει σχεδόν πάντα περισσότερο η κάρτα Oyster ή η Travelcard.

  • Προτού αγοράσετε οποιοδήποτε εισιτήριο βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή που σκοπεύετε να κάνετε δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Συχνά γίνονται έργα ή υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην επίσημη ιστοσελίδα Transport for London υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τυχόν προβλήματα καθώς και για προγραμματισμένες διακοπές (ειδικά τα σαββατοκύριακα).

  • Αποφύγετε το μετρό αν δε βιάζεστε. Είναι συνήθως ασφυκτικά γεμάτο. Τα κλασικά λονδρέζικα λεωφορεία πηγαίνουν σε όλα τα μέρη του Λονδίνου και είναι πιο άνετα και φτηνά κι επιπλέον βλέπετε τη διαδρομή!

  • Αν χρειαστείτε βοήθεια, στους σταθμούς μετρό και σε πολλές στάσεις λεωφορείων έχει αναλυτικούς χάρτες με τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

via the cosmographer

 
 
 
  • Facebook Basic Square
bottom of page